Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Σαλάτα με ζεστές φακές και κατσικίσιο τυρί.

Υλικά για 4 άτομα:
200γρ φακές
1 κρεμμύδι,ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινο ή λίγο γλυκάνισο
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο ή ξύδι από λευκό κρασί
1 κρεμμυδάκι εσαλότ ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο ή μυρώνια (τα λατρεύω στις σαλάτες μου)
1 ντομάτα κομμένη καρέ
θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε άφθονο νερό και τις ξαφρίζουμε όταν πρέπει,προσθέτουμε το κρεμμύδι και το κύμινο και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και τις σουρώνουμε .Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τις φακές  με το εσαλότ ,το ελαιόλαδο ,το ξύδι τα αρωματικά ,την ντομάτα ,τέλος αλάτι πιπέρι.Αρκετές φορές προσθέτω και  χοντροκομμένα φύλλα ρόκας.
Όσο για το κατσικίσιο τυρί έχω δυο προτάσεις :
Υπάρχουν διάφορα είδη κατσικίσιου τυριού (,προτιμώ τα Κάπρικορν)
4 τυράκια κομμένα οριζόντια στη μέση τα οποία τοποθετούμε πάνω σε 4 φέτες του τοστ κομμένες στο ίδιο μέγεθος με τα τυριά και φρυγανισμενες,πασπαλίζουμε τα τυράκια με λίγο φρέσκο θυμάρι ή δενδρολίβανο και τα  βάζουμε στο γκριλ να πάρουν ελαφρά χρώμα .Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνουμε ένα πολτό από 3 φιλετάκια αντσούγιας (αφού πρώτα έχουμε ξεπλύνει και στεγνώσει) μαζί με μισή σκελίδα σκόρδο , λίγη κόκκινη πιπεριά και λίγο ελαιόλαδο όλα μαζί στο μπλέντερ.Φρυγανίζουμε τις φέτες του ψωμιού και αλείφουμε με τον πολτό ,κάνουμε ακριβώς όπως και με τον άλλο τρόπο.
Βάζουμε τις φακές στα πιάτα και τοποθετούμε από πάνω τα τοστ και είναι έτοιμα.

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία εκδοχή σαλάτας και συμφωνώ απόλυτα με τα προσθήκη των φρέσκων μυρωνιών όταν τα έχει κανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ, τα μυρώνια εγω τα έχω στο μπαλκόνι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή