Κυριακή, 22 Μαΐου 2011

Φράουλα γλυκόξινη με ροζ πιπέρι και μαύρη ζάχαρη.

Υλικά:
1,5 κιλό φράουλες, καθαρισμένες και πλυμένες
1 κιλό μαύρη ζάχαρη
6 γρ άσπρη ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ξίδι από κρασί
1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στο τρίφτη
λιγότερο από 1/2 κουτ.γλυκού γαρίφαλο
1 κουτ.σούπας ροζ πιπέρι ολόκληρο
Εκτέλεση:
Αλέθομαι το μισό κιλό από τις φράουλες και κόβουμε τις υπόλοιπες σε 3 κομμάτια.
Βάζουμε σε κατσαρόλα την μαύρη και την λευκή ζάχαρη μαζί με 4,5 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να βράσουν .Όταν αρχίσει να δένει ελαφρά το σιρόπι ,προσθέτουμε όλες τις φράουλες και τα μπαχαρικά ,εκτός από το ροζ πιπέρι.Τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά , ανακατεύοντας κατά διαστήματα ,πάντα με ξύλινη σπάτουλα. Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και τότε προσθέτουμε το ξίδι , αφήνουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το ροζ πιπέρι , ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά . Γεμίζουμε γυάλινα βάζα και τα κλείνουμε καλά . Τα αναποδογυρίζουμε  μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Η γεύση της μαρμελάδας εξαρτάται από το πόσο έντονο σε γεύση είναι το ξίδι που θα χρησιμοποιήσουμε , αν είναι αδύναμο πρέπει να προσθέσουμε λίγο ακόμη .
Είναι πολύ καλό συνοδευτικό πάνω σε ψωμί για τυριά με έντονη γεύση όπως ροκφόρ αλλά και με μανούρι . Επίσης αν το αραιώσουμε με λίγο ζεστό νερό ή κρασί να συνοδεύσουμε ψητά κρέατα.

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, χαίρομαι που σας βρήκα. Η μαρμελάδα αυτή φαίνεται υπέροχη και πολύ πρωτότυπη!!! Tantekiki.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ιδιαίτερο το αποτέλεσμα και θα ταιριάζει στα κρεατικά, με κάπως καπνιστή γεύση φαντάζομαι ?Nimfi.
    Καλό βράδι σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ιδιαίτερο το αποτέλεσμα και θα ταιριάζει στα κρεατικά, με κάπως καπνιστή γεύση φαντάζομαι ?Nimfi.
    Καλό βράδι σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή