Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Αγκινάρες ψητές με κόλιαντρο,μέντα και λεμόνι.

Υλικά για  4 άτομα
4 μεγάλες στρογγυλές αγκινάρες ή 8 μέτριες
ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
50γρ ψίχα από λευκό ή μαύρο ψωμί ( ότι μας αρέσει)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη μέντα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο
60γρ κασέρι κομμένο σε μικρά καρέ
80γρ φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια
190γρ ελαιόλαδο
150γρ λευκό ξηρό κρασί
αλάτι και φρεσκοτριμμενο μαύρο πιπέρι
Μπορούμε να κάνουμε μια παραλλαγή που εγώ λατρεύω!
Στην βασική συνταγή προσθέτουμε 180γρ-200γρ κρέας από μπούτι αρνιού πολύ ψιλοκομμένο,μειώνοντας τις ποσότητες των τυριών θα  σας πω στην συνέχεια.
Εκτέλεση:
Για να ετοιμάσουμε τις αγκινάρες,κόβουμε τα κοτσάνια και αφαιρούμε τα σκούρα σκληρά εξωτερικά φύλλα,μέχρι να φτάσουμε στα εσωτερικά πράσινα και τρυφερά.Τις τρίβουμε με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.Κόβουμε οριζόντια το ένα τρίτο περίπου από τα φύλλα κάθε αγκινάρες.Αφαιρούμε με ένα κουταλάκι την χνουδωτή καρδία προσέχοντας να μην σπάσει και τις βάζουμε σε σκεύος με νερό ,χυμό λεμόνι και λίγο αλάτι για να μην μαυρίσουν.
Σε ένα άλλο σκεύος ανακατευουμε την ψίχα το ξύσμα απο το λεμόνι,τα αρωματικά,τα τυρία,2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμόνι ,αλάτι πιπέρι όσο μας αρέσει.
Αν επιλέψουμε να βάλουμε κρέας αρνιού θέλουμε να είναι πολύ ψιλοκομμένο γιατι θα το σωτάρουμε με ελαιόλαδο,λίγο κρεμμύδι φρέσκο,λίγο κρεμμύδι ξερό σε δυνατή φωτιά και θα σβήσουμε με λίγο κρασί όταν το βγάλουμε απο την φωτιά θα προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά μόνο που θα είναι λίγο λιγότερα τα τυριά. Σραγγίζουμε και στεγνώνουμε τις αγκινάρες και στην συνέχεια τις γεμίζουμε.Ενα βασικό βήμα είναι να τυλίξουμε τις αγκινάρες οριζόντια με λωρίδες λαδόχαρτου πρώτα και μετά με αλουμινόχαρτου ανάλογα με το μέγεθος κάθε μιας ,κλείνουμε τις λωρίδες με σιραπτικό προσεχτικά.Τις τοποθετούμε σε ταψί,ραντίζουμε με κρασί και το υπόλοιπο λάδι και συμπληρώνουμε με νερό που θα τους φτάσει μέχρι την μέση.Ψήνουμε για 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.Στην συνέχεια βάζουμε λίγο στο γκρίλ να πάρουν χρώμα και είναι έτοιμες!


3 σχόλια:

  1. καλησπέρα! Φαίνεται πολύ ωραία η συνταγή σου. Δεν καταλαβαίνω μόνο πως τυλίγουμε με το λαδόχαρτο και το αλουμινόχαρτο και που συρράπτουμε. Αν καλύπτεται πλήρως η γεμισμένη αγκινάρα, σε ποια φάση βγάζουμε τα περιτυλίγματα για να βάλουμε στο γκριλ.
    Σε κάθε περίπτωση θα τη δοκιμάσω με ή χωρίς τύλιγμα! Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστή παρατήρηση και σ΄ευχαριστώ!Δεν καλύπτουμε τις αγκινάρες, κάνουμε μια ζώνη (σαν ενα μικρό τσέρκι)γύρω απο κάθε αγκινάρα, το μέγεθος απο το αλουμινόχαρτο και το λαδόχαρτο να είναι ακριβώς το ίδιο μεταξύ τους έτσι ώστε να μην καεί το λαδόχαρτο στο γκριλ, ίδιο με το μέγεθος της κάθε αγκινάρας,συρράπτουμε στο τελείωμα τους γύρω απο κάθε αγκινάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή