Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Κεφτεδάκια ψαριού με λιαστές ντομάτες και κάππαρη.

ΥΛΙΚΑ:
650 γρ φιλέτο ψαριού, πέρκα ή μπακαλιάρος χωρίς το δέρμα,1 κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο ή 2 φρέσκα επίσης ψιλοκομμένα, ¼ ματσάκι μαϊντανό, ¼ ματσάκι άνηθο, 3-4 κλωνάρια μυρώνια  όλα τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, 2 ασπράδια, 3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή γαλέτα. Αλεύρι και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ:
300 γρ ντοματίνια 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 7 λιαστές ντομάτες,1 κουταλιά κάππαρη ψιλή, 4 ελιές πράσινες, ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού σταφίδες μαύρες, φρέσκος βασιλικός ή φρέσκια ρίγανη, ½ σκελίδα σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Σις κεμπάπ

ΥΛΙΚΑ:
500 γρ κιμά αρνίσιο χοντροκομμένο
1 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 κουτ . γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
2 κουτ . γλυκού ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουτ . γλυκού κύμινο σκόνη
1 1/2 κουτ . σούπας ελαιόλαδο
1/4 κουτ . γλυκού κακουλέ
1/8 κουτ . γλυκού σουμάκ
αλάτι
Εκτέλεση :
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά . Πλάθουμε μικρές μπάλες και τις περνάμε από καλαμάκι . Ψήνουμε στην σχάρα ή στο γκριλ για 5 λεπτά περίπου την κάθε πλευρά .Συνοδέυουμε με κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ,  λεπτές φέτες λεμόνι ,   ψιλοκομμένο μαϊντανό , ντοματίνια ψημένα και όλα μαζί πασπαλισμένα με γλυκιά πάπρικα .

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Χορτόπιτα με άγρια αρωματικά χόρτα και παστό Μάνης

Η χορτόπιτα αυτή δεν έχει σχέση με τις κλασσικές  χορτόπιτες ,δεν γίνετε με φύλλο αλλά με χυλό, είναι μυρωδάτη και αν την φτιάξουμε λεπτή και την αφήσουμε να ξεροψηθεί είναι ακόμα καλύτερη .
ΥΛΙΚΑ:
Για την γέμιση
1 1/2 κιλό χόρτα , τα οποία μπορεί να είναι , καυκαλήθρες , μυρώνια , τζοχιά , άγρια ραδίκια , άγρια ρόκα , παπαρούνες , μάραθο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
5 κλωνάρια άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό κατσικίσιο τυρί θρυμματισμένο με τα χέρια
250 γρ παστό χοιρινό Μάνης κομμένο σε μικρά καρέ
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλατι , με μέτρο εξαρτάται  από το πόσο αλμυρό είναι το τυρί όπως και το χοιρινό , εγώ δεν  βάζω σχεδόν ποτέ. Για το χυλό
1 lt νερό , 1 φλυτζανι ελαιόλαδο , 1 κιλο  αλέυρι κίτρινο απο σιτάρι
λίγη γαλέτα
Εκτέλεση :
Πλένουμε τα χόρτα , τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε λιγο σε σουρωτήρι να στεγνώσουν , ψιλοκόβουμε και τα άλλα αρωματικά και τα ανακατέυουμε όλα μαζί με το τυρί,  το παστό χοιρινό και το ελαιόλαδο . Φτιάχνουμε το χυλό , το αναμυγνείουμε με τα υπόλοιπα υλικά , λαδώνουμε ενα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει μετά χαμηλώνουμε και αφήνουμε να ψηθεί καλά .Κόβουμε την πίτα αφού κρυώσει αρκετά για να μην διαλυθεί .

Σούπα κουνουπίδι με κάρυ

ΥΛΙΚΑ:
500 γρ κουνουπίδι χωρίς το κοτσάνι
2 -3 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 lt γάλα φρέσκο
250 γρ κρέμα γάλακτος , μπορούμε να αντικαταστήσουμε με γάλα καρύδας , είναι εξαίσιο
150 γρ νερό
αλάτι ,  φρεσκοτριμμένο πιπέρι  , λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας κάρυ
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε το κουνουπίδι με το βούτυρο προσθέτουμε τα αρωματικά , όλα τα υγρά και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει . Περνάμε το μείγμα από το μπλέντερ να γίνει λείο και ομοιογενές .Στο σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε φρεσκοψημμένα κρουτόν με λιωμένη παρμεζάνα.

Μινεστρόνε με πέστο ρόκας

ΥΛΙΚΑ:
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
4 κλωνάρια σέλινο ή 2 κλωνάρια σέλερυ ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα κομμένα καρέ
1 μεγάλη πατάτα κομμένη καρέ
1 φλιτζάνι του εσπρέσο λευκά , ψιλά φασόλια καλά βρασμένα σε νερό
4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
4-5 φύλλα από λάχανο λευκό ή κόκκινο κομμένα ζουλιέν
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες και κομμένες καρέ
3-4 αποξηραμένες ντομάτες
100 γρ σπαγγέτι κομμένα σε μικρά κομμάτια
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Πέστο ρόκας:
1 ματσάκι ρόκα
1/2 σκελίδα σκόρδο
1 1/2 κουταλιά της σούπας κουκουνάρια
1 1/2 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
 Εκτέλεση :
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε όλα τα λαχανικά μας με το ελαιόλαδο μέχρι να μαραθούν. Χαμηλώνουμε την φωτιά προσθέτουμε την ντομάτα ,τα φασόλια αλάτι ,πιπέρι και νερό ή ζωμό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά , τα 5-7 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε και τα ζυμαρικά . Για το πέστο βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ να γίνουν πολτός . Ρίχνουμε το πέστο στην κατσαρόλα ή 1/2 κουταλάκι σε κάθε πιάτο που σερβίρουμε .