Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

Κορμός σοκολάτας.

Πρόκειται για ένα λαχταριστό γλυκό και του αξίζει η αμέριστη προσοχή μας!
Υλικά για το κέικ
200γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150γρ ζάχαρη
6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου,χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
125γρ αμύγδαλα ή φουντούκια ,ελαφρά θρυμματισμένα
150γρ σοκολάτα σκούρα,κομμένη και  λιωμένη
Για την επικάλυψη
150γρ κρέμα γάλακτος
225γρ σοκολάτα σκούρα,κομμένη
2 κουταλάκια  κόκκοι στιγμιαίου καφέ ή κάποιο λικέρ όπως αμαρέτο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με λάδι ή λίγο λιωμένο βούτυρο μια φόρμα διαμέτρου 25 επί 30εκ.
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ,ώσπου να γίνουν αφράτο μείγμα,προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους,συνεχίζοντας το χτύπημα,ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και τη λιωμένη σοκολάτα.Σε ένα άλλο σκεύος χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ρίχνουμε αργά στο μείγμα σοκολάτας.Απλώνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 15 λεπτά,χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου,ώστε όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέικ να βγαίνει καθαρό. Αναποδογυρίζουμε το κέικ με προσοχή και αφήνουμε να κρυώσει.Ετοιμάζουμε την επικάλυψη.Βάζουμε τα κομμάτια σοκολάτας μαζί με την κρέμα γάλακτος σε ένα σκεύος ανοξείδωτο και το τοποθετούμε σε baine marie,προσέχοντας το σκεύος να μην ακουμπά στο νερό και καεί το μείγμα ,σκοπός μας είναι να λιώσει η σοκολάτα ,ρίχνουμε και τον καφέ και ανα -κατεύουμε καλά, όταν λιώσει η σοκολάτα αποσύρουμε το μείγμα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει γύρω στα 20 με 30 λεπτά ,ανακατεύοντας κατά διαστήματα .Κόβουμε το κέικ κατά μήκος σε τρία ίσα κομμάτια,τοποθετούμε ένα κομμάτι σε πιατέλα και απλώνουμε λίγο μείγμα σοκολάτας το ίδιο επαναλαμβάνουμε και στα υπόλοιπα κομμάτια.Βάζουμε ψυγείο να παγώσει καλά η επικάλυψη και είναι έτοιμο!


1 σχόλιο:

  1. Θα δοκιμαστεί στο άμεσο αλλά μιλάμε στο πολύ άμεσο μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή