Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Χταπόδι στο φούρνο με ντομάτα , αρωματισμένο με ξύσμα πορτοκαλιού .

Υλικά:
1 κιλό χταπόδι
αλάτι ,φρεσκότριμμένο μαύρο πιπέρι
110 γρ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα ζουλιέν
1 φοινόκιο κομμένο ζουλιέν
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
150 γρ σέλερυ ή σέλινο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
2-3 ντομάτες αποφλοίωμενες και χοντροκομμένες ή 450 γρ ντοματίνια κόκκινα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 ποτήρι νερού ξύδι λευκό
2 φύλλα δάφνης
7-8 κόκκους μαύρο πιπέρι
3 φύλλα αρμπαρόριζα (λατρεύω την μυρωδιά της , είναι ιδιαίτερη αλλά μου αρέσει πολύ στα θαλασσινά)
Εκτέλεση:
Κόβουμε από το χταπόδι τα πλοκάμια και τα βάζουμε να βράσουν με τους κόκκους πιπέρι , την δάφνη και 1 φλυτζάνι του καφέ νερό για 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν . Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και όταν κάψει σοτάρουμε τα πλοκάμια . Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε να ζεσταθεί το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι , το σκόρδο , το φοινόκιο και τα καρότα .

Όταν πάρουν χρώμα ρίχνουμε το κρασί , το ξύδι , το πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό , την αρμπαρόριζα ,το ξύσμα πορτοκάλι , το πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσουν.
Σε ένα ταψί στρώνουμε τις ντομάτες ή τα ντοματίνια ,τα πλοκάμια και τέλος την σύβραση  με τα κρεμμύδια .Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου με σκεπασμένο το ταψί για 1 1/2  ώρα περίπου .
Το συνοδεύουμε με ρύζι , πουρέ πατάτας ή πουρέ σελινόριζας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου