Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Σφηνάκι με μούς γιαούρτι και μαρμελάδα από φρούτα του δάσους

Υλικά :
150 γρ γιαούρτι στραγγιστό
130 γρ κρέμα γάλακτος
2 1/2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
λίγο άρωμα βανίλιας ή ξύσμα λεμονιού
χρησιμοποίησα χειροποίητη μαρμελάδα από φρούτα του δάσους
(επιφυλάσσομαι να δώσω τη συνταγή άλλη φορά)
δημητριακά ολικής αλέσεως με κομμάτια σοκολάτας (τα λατρεύω είναι τραγάνα και έχουν λίγες θερμίδες )
Εκτέλεση :
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί , όταν αρχίσει να δένει ρίχνουμε την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να είναι σφιχτή . Βγάζουμε από το μίξερ και ενσωματώνουμε με το γιαούρτι και το άρωμα βανίλιας ή το ξύσμα λεμόνι και είναι έτοιμο .
Σε μικρά ποτήρια βάζουμε πρώτα τα δημητριακά μετά μους γιαούρτι και  μετά μαρμελάδα , επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά .




















Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Σφηνάκια με μους λεμόνι και νιφάδες βρώμης

Υλικά:
300 γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
3 κρόκοι αυγού
180 γρ ζάχαρη ,χυμό από 2 λεμόνια και ξύσμα από 1 λεμόνι
2 φύλλα ζελατίνα (10 γρ)
3 ασπράδια αυγών χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα
Εκτέλεση :
Χτυπάμε τα ασπράδια με το 1/3 της ζάχαρης σε σφιχτή μαρέγκα . Μαλακώνουμε την ζελατίνα σε λίγο κρύο νερό και στην συνέχεια την λιώνουμε σε λίγο ζεστό . Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν . Προσθέτουμε σιγά -σιγά το χυμό λεμόνι το ξύσμα και τη ζελατίνα . Ανακατεύουμε προσθέτοντας την σαντιγί και στο τέλος πολύ απαλά την μαρέγκα .
Τοποθετούμε σε ποτήρια , βάζοντας στον πάτο του ποτηριού τραγανές νιφάδες βρώμης , μετά κρέμα πάλι νυφάδες και τέλος κρέμα και λίγο κανέλα .

Κέικ με καρότο και γιαούρτι


 Υλικά :
250 γρ βούτυρο
150 γρ ζάχαρη
5 αυγά
λίγη βανίλια
λίγη κανέλα
λίγο γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
90 γρ αμύγδαλα ή φουντουκιά καβουρδισμένα και σπασμένα σε χοντρά κομμάτια
160 γρ καρότο τριμμένο
100 γρ γιαούρτι
Εκτέλεση :
Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και προσθέτουμε τα αυγά ένα -ένα . Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου . Προσθέτουμε το καρότο και το γιαούρτι , ανακατεύουμε καλά , ρίχνουμε και το γιαούρτι , τους ξηρούς καρπούς και τέλος το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ , τη βανίλια , το γαρύφαλλο και τη κανέλα . Προσθέτουμε τα υλικά σε στρογγυλή φόρμα ή σε μικρά φορμάκια μιας χρήσης για το φούρνο .Ψήνουμε για 35 -45 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας .

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Παγωτό από μακεδονικό χαλβά με μέλι

 Παγωτάκι εύκολο και απολαυστικό , ελπίζω να το δοκιμάσετε και να σας αρέσει !!!
Υλικά:
2 1/2 πακέτα χαλβά Χαϊτογλου με μέλι  (400 gr το πακέτο)
500 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
3 ασπράδια χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα
100 gr αμύγδαλα χωρίς φλούδα ,ψημένα στο φούρνο και ελαφρά σπασμένα
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
1 βανίλια  (άρωμα)
Εκτέλεση :
Τρίβουμε το χαλβά στον τριφτή για το καρότο . Αναμιγνύουμε τη σαντιγί με το γιαούρτι και τη βανίλια.Προσθέτουμε στο χαλβά την κρέμα σαντιγί , τα αμύγδαλα , ανακατεύουμε  καλά και τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας με πολύ απαλές κινήσεις . Τοποθετούμε στην κατάψυξη , όταν παγώσει είμαι έτοιμο .

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

Cheesecake με φράουλες

Υλικά :
Για την βάση:
100 γρ μπισκότα digestive θρυμματισμένα
50 γρ Βιτάμ ή βούτυρο ανάλατο λιωμένο
Για την κρέμα :
350 γρ ανθότυρο ή τυρί Φιλαδέλφεια
30 γρ μαύρη ζάχαρη
80 γρ μέλι
120 γρ γιαούρτι
χυμό και ξύσμα από 1 λαϊμ
15 γρ ζελατίνες (3 φύλλα)
3 ασπράδια αυγών
250 γρ φράουλες
Εκτέλεση :
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου
Ανακατεύουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο ,βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα με δαχτυλίδι που ξεκουμπώνει , διαμέτρου 20 εκ και ύψους 4 εκ και πιέζουμε πολύ καλά σε όλη την επιφάνεια .Ψήνουμε στο φούρνο για 10-13 λεπτά , αφήνουμε να κρυώσει .

Πίτα με χειροποίητο φύλλο και γέμιση με κιμά ή τυρί

Υλικά :
Για το φύλλο :
500 γρ αλεύρι
20 γρ μαγιά φρέσκια
λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι  στραγγιστό (σε θερμοκρασία δωματίου )
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
Για τη γέμιση με κιμά :
500 γρ κιμά μοσχαρίσιο ή μισό μισό με αρνίσιο ,  (ότι μας αρέσει περισσότερο πολλες φορές προσθέτω , λαχανικά και όσπρια . Δοκιμάζω διάφορα  αν σας αρέσει μπορώ να γράψω κάτι ανάλογο .)
 αλάτι , πιπέρι μαύρο , μπαχάρι , λίγο κύμινο , και τζίντζερ σε σκόνη
μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο
Για την γέμιση με τυρί :
300 γρ τυρί ( φέτα , γραβιέρα , ανθότυρο , ότι μπορεί να υπάρχει στο ψυγείο μας )
ανάλογα με τι τυρί θα χρησιμοποιήσουμε ρίχνουμε και την ανάλογη ποσότητα σε αλάτι και πιπέρι
λίγο κύμινο ολόκληρο ή λίγο γλυκάνισο ολόκληρο
2 αυγά χτυπημένα
άνηθο ψιλοκομμένο ,
πολλές φορές προσθέτω σπανάκι , σέσκουλα , ρόκα και το χειμώνα λάπαθα και τσουκνίδα ακόμα και αποξηραμένα φρούτα .

Κείκ με μπανάνες και καρύδια

Υλικά :
235 γρ βούτυρο μαλακό , ανάλατο
400 γρ ζάχαρη άχνη
 3 αυγά
375 γρ μπανάνες καθαρισμένες και περασμένες στο μπλέντερ μαζί με  20 γρ χυμό λεμόνι
165 γρ καρύδια ψιλοκομμένα ( μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πεκάνς)
600 γρ αλεύρι μαζί με 10 γρ μπεϊκιν πάουντερ ,λίγο αλάτι και λίγο βανιλίνη
Εκτέλεση :
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη  για τουλάχιστον 10 λεπτά . Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα  προσέχοντας να αναμειγνύονται καλά ,έπειτα τις μπανάνες , τα καρύδια και τέλος σιγά σιγά το μείγμα  με το αλεύρι . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά περίπου .

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

Γρανίτα απο κόκκινο γκρέιπφρουτ

Υλικά:
 350 ml Φρέσκος χυμός γκρέιπφρουτ
150 ml κρασί μοσχάτο
110 γρ ζάχαρη
125 ml νερό
Εκτέλεση :
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε να βράσει η ζάχαρη με το νερό , όταν πάρει μια καλή βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι για 4 λεπτά ακόμα . Το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει . Αναμειγνύουμε το χυμό , το κρασί και το κρύο σιρόπι σε ένα ρηχό δοχείο και το βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες , όταν το μείγμα αρχίσει να παγώνει στις άκρες , το σπάμε με ένα πιρούνι και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη , επαναλαμβάνουμε κάθε 30 λεπτά μέχρι να παγώσει η γρανίτα και αποκτήσει τραγανή σκληρή υφή .
Γρανίτα μπορούμε να κάνουμε με όλα τα εσπεριδοειδή , εγώ προτιμώ το γκρέιπφρουτ και το γλυκολέμονο .

Χταπόδι στο φούρνο με ντομάτα , αρωματισμένο με ξύσμα πορτοκαλιού .

Υλικά:
1 κιλό χταπόδι
αλάτι ,φρεσκότριμμένο μαύρο πιπέρι
110 γρ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα ζουλιέν
1 φοινόκιο κομμένο ζουλιέν
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
150 γρ σέλερυ ή σέλινο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
2-3 ντομάτες αποφλοίωμενες και χοντροκομμένες ή 450 γρ ντοματίνια κόκκινα
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 ποτήρι νερού ξύδι λευκό
2 φύλλα δάφνης
7-8 κόκκους μαύρο πιπέρι
3 φύλλα αρμπαρόριζα (λατρεύω την μυρωδιά της , είναι ιδιαίτερη αλλά μου αρέσει πολύ στα θαλασσινά)
Εκτέλεση:
Κόβουμε από το χταπόδι τα πλοκάμια και τα βάζουμε να βράσουν με τους κόκκους πιπέρι , την δάφνη και 1 φλυτζάνι του καφέ νερό για 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν . Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και όταν κάψει σοτάρουμε τα πλοκάμια . Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε να ζεσταθεί το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι , το σκόρδο , το φοινόκιο και τα καρότα .

Ντιπ ελιάς αντζούγιας

Υλικά:
50 γρ φιλέτα αντζούγιας
1 σκελίδα σκόρδο
170 γρ ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
50 γρ κάππαρη
2 1/2 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι ή 1 κλωνάρι δενδρολίβανο
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ να δουλευτούν πολύ καλά , αφού πρώτα έχουμε ξαρμυρίσει τα φιλέτα αντζούγιας και την κάππαρη . Φυλάσσουμε το μείγμα σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο , σκεπάζοντας το με ένα λεπτό στρώμα λαδιού . Σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί και κριτσίνια .
Μπορούμε να προσθέσουμε και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο .

Ντιπ ημίλιαστης ντομάτας και βασιλικού

Υλικά:
10 τεμ ημίλιαστης ντομάτας
60 γρ ελιές Καλαμών χωρίς το κουκούτσι
12 μεγάλα φύλλα φρέσκου βασιλικού
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
Εκτέλεση:
Βγάζουμε τις ντομάτες από το βαζάκι και τις αφήνουμε να στραγγίσουν από το πολύ λάδι (το λάδι αυτό δεν το πετάμε)*.Εάν έχουμε ξερή λιαστή ντομάτα ,την αφήνουμε να μουλιάσει σε ζεστό νερό για 30 λεπτά και μετά την χρησιμοποιούμε . Ρίχνουμε την ντομάτα στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο ,τις ελιές και την πάστα , τα χτυπάμε μέχρι να πάρουμε έναν ομοιόμορφο πολτό εάν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε είτε λίγο ζεστό νερό είτε λίγο ελαιόλαδο . Τέλος προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού (καλό θα ήταν να τα κόψουμε πολύ λεπτά με το μαχαίρι μας , χωρίς να τα ταλαιπωρησουμε πολύ και πικρίσουν ) . Αν μας αρέσει μπορούμε να προσθέσουμε λίγη κάπαρη και σκόρδο .
*Το λάδι από τις ημίλιαστες ντομάτες είναι ωραίο σε πατάτες φούρνου και σε ψητά λαχανικά.

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Σαλάτα με μίνι πατάτες και κίτρινα ντοματίνια

Υλικά :
600 γρ μίνι πατάτες
250 γρ φασολάκια πράσινα ή αλμύρα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
250 γρ ντοματίνια κίτρινα
1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο
αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη ζάχαρη μαύρη
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατατούλες ολόκληρες με την φλούδα σε άφθονο νερό με λίγο αλάτι χοντρό .
(έχουμε πλύνει πολύ καλά τις πατατουλες ).Όταν είναι έτοιμες τις αφήνουμε να κρυώσουν ,τις κόβουμε στην μέση και αν θέλουμε τις σοτάρουμε να ροδίσουν αρκετά ,τις προτιμώ καλύτερα με αυτό τον τρόπο ,  έχουν καλύτερη όψη μέσα στην σαλάτα μας . Σε μια άλλη κατσαρόλα με καυτό νερό θα βράσουμε τα φασολάκια μέχρι  να μαλακώσουν, αν χρησιμοποιήσουμε αλμύρα απλά θα την ζεματίσουμε για 4-5 λεπτά . Τα βάζουμε να κρυώσουν σε νερό με παγάκια . Σε ένα ταψί βάζουμε τα ντοματίνια ολόκληρα , τους ρίχνουμε αλάτι , πιπέρι , την μαύρη ζάχαρη ,το θυμάρι και το ελαιόλαδο τα ψήνουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου για 15-20 λεπτά . Τέλος αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας το ελαιόλαδο και είναι έτοιμη η σαλάτα μας . Μπορούμε να την σερβίρουμε και ζέστη σαν γαρνιτούρα σε ψάρι σχάρας ή φούρνου.

Σαλάτα σε πιτούλες με κοτόπουλο και κάρυ.

Υλικά :
6-7 τορτίγιες ή 8 πίτες για σουβλάκι ολικής άλεσης
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 τεμ στήθος κοτόπουλο σε φιλέτα
1 ξινόμηλο κομμένο σε μικρά καρέ
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μικρά καρέ
1 καρότο τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κολιανδρο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας  μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας κάρυ
1/2 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά
3-4 κουταλιές μαγιονέζα
1/2 μουστάρδα
1 μικρο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Κόβουμε το στηθών κοτόπουλο σε μικρέ καρέ το αλατοπιπερώνουμε , βάζουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και  σοτάρομαι το κοτόπουλο μαζί με το κρεμμύδι . Όταν είναι έτοιμο ,  το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά καλά . Σε μια μπασινα ανακατεύουμε το κοτόπουλο μαζί με όλα τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη . Περνάμε τις τορτίγιες ή τις πίτες με λίγο ελαιόλαδο ,τις κόβουμε σε μικρά τρίγωνα και τις ψήνουμε για 2-3 λεπτά στο γκριλ να ροδίσουν . Πάνω σε κάθε πιττάκι προσθέτουμε λίγη από την σαλάτα με το κοτόπουλο . Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με πράσινη σαλάτα και βινεγκρέτ βαλσάμικο , ή να τα γκρατινάρουμε ελαφρώς με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και να τα σερβίρουμε σαν ορεκτικό μόνα τους.

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Λαχανικά ψητά με ντίπ από γιαούρτι και δυόσμο

Υλικά :
Επιλέγουμε κολοκυθάκια μικρά , μελιτζάνες φλάσκες, πιπεριές και τα τρία χρώματα μανιτάρια πλερώτους ή πόρτο μπέλο , ντομάτες , κρεμμύδια ξερά ,όλα αυτά κομμένα σε φέτες ή σε μεγάλα μπαστούνια .Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο αν τα ψήσουμε στην σχάρα,αν τα ψήσουμε κανονικά στο φούρνο προσθέτουμε περισσότερο ελαιόλαδο καθώς και μαύρες ελιές και ψιλή κάπαρη αφού πρώτα την έχουμε ξεπλύνει καλά να μην είναι αλμυρή . Μερικές φορές προσθέτω και καπνιστή πάπρικα . Όταν ψηθούν ρίχνουμε φρέσκο θυμάρι , ρίγανη και ξύδι βαλσαμικο.
Για το ντιπ:
Γιαούρτι στραγγιστό , αλάτι , πιπέρι  , ελαιόλαδο , αγγούρι τριμμένο και στυμμένο  καλά , μουστάρδα dijon , δυόσμο ψιλοκομμένο και αν μας αρέσει λίγο ξύδι λευκό.
  
Καλό μεσημέρι και καλό μήνα ελπίζω για όλους,γιατί για εμένα δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις.Ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο του αριστερού ποδιού μου τα ανέτρεψε όλα , θα με κρατήσει καθηλωμένη στο σπίτι  τουλάχιστον  για επτά ημέρες οπότε διάβασμα και γράψιμο είναι οι μόνες δραστηριότητες μου.Όσο για το μαγείρεμα το ξεχνάω , γιατί  νάρθηκας πατερίτσες και μαγείρεμα δεν ταιριάζουν στο μενού προς το παρόν. Οπότε ευκαιρία να γράψω μερικές συνταγές ,σε κάποιες από αυτές αποφάσισα να μην δίνω πάντα ακριβώς τα υλικά , όχι για να αποκρύψω τις αναλογίες , αλλά με αυτό τον τρόπο η  μαγειρική γίνετε πιο ενδιαφέρον και πιο δημιουργική . Θεωρώ ότι έτσι το κάθε φαγητό , έχει κερδίσει κάτι διαφορετικό  από την προσωπικότητα του ατόμου που το έχει μαγειρέψει.